Je hoort vaak dat 2 of 3 maal per week trainen “voldoende” is voor je gezondheid en een fit lichaam. Of dat 1x per week trainen geen zin heeft. Maar wat is nou echt het verschil? Hoeveel effect heeft het op jouw lichaam als je extra gaat sporten? Het resultaat hangt van veel factoren af, dus helemaal precies kunnen we het niet zeggen, maar we kunnen wel weergeven wat je ongeveer kan verwachten.

Sporten kan uit veel verschillende activiteiten bestaan en ieder heeft een ander doel. Voor deze uitleg pakken we een gemene deler namelijk kracht opbouwen en behouden zodat jij de dingen kan blijven doen waar je zo van geniet; denk aan wandelen, tuinieren, golfen, spelen met je (klein)kinderen, hardlopen of skiën. Maar ook “gewoon” de dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, traplopen en iets boven je hoofd uit een kast pakken.

Om sterker te worden, is regelmatig trainen belangrijk. Spieren groeien niet tijdens, maar juist ná een training. Tijdens je training raken spierstructuren beschadigd. Hierdoor wordt een biochemische reactie uitgelokt die tot herstel leidt en je lichaam herstelt zich na een training, boven het niveau waarop je begon. Met andere woorden je wordt dus sterker na het doen van je training. Als er te veel tijd tussen twee trainingen zit, verlies je de “winst” die je hebt behaald met je training en begin je dus helaas weer op het oude niveau. Het liefst zit er dus niet te veel tijd tussen je trainingen zodat je steeds een beetje sterker en/of sneller wordt.

1 keer per week
Als je 1x per week traint, blijf je ongeveer op hetzelfde niveau en maak je weinig progressie als je doel is om meer kracht op te bouwen. Dan maar niets doen want het heeft toch geen zin? Dat is gelukkig niet waar! Het heeft zeker wel zin om die 1x per week vast te houden, want als je helemaal niet zou trainen verlies je conditie en spiermassa. 

2 keer per week
Om op langere termijn een effect te voelen is 2 keer per week sporten het minimum. Als je 2 keer per week krachttraining doet, bouw je spierkracht op en merk je fysiek en mentaal verschil.

3 keer per week
Met 3 keer per week gaat je spiermassa omhoog en zet je ook je metabolisme/ verbranding flink aan het werk. Bij deze frequentie heb je gemiddeld 48 uur rust tussen je trainingen/ sportmomenten. Ideaal voor je spiergroei en perfect voor een goede opbouw van energie en conditie.

4 keer of vaker?
Ook dat kan. Belangrijk is dat je dan gaat werken aan meerdere doelstellingen, bijvoorbeeld 2 tot 3 keer krachttraining, aangevuld met conditietraining. Belangrijk is dat je je rust en herstel goed in de gaten houdt!

Heb je vragen? Wij helpen je graag met een optimaal trainingsplan.
Met fitte groet, Spark Sport

× Stuur ons een WhatsApp