Beweeg je één of meerdere dagen per week lekker intensief? Daar is je lijf je alvast dankbaar voor. Wat je op zo’n dag eet heeft ook nog eens extra effect. En niet alleen op je prestaties, maar ook op je agenda. Hoe plan je je maaltijden handig in rond het sporten? Een paar van onze beste tips.
Tip 1: Lege maag? Onverstandig.
Sporten zet je lijf aan het werk en daarbij ook je vetverbranding. Geen wonder dus dat je het warm krijgt van bewegen! Handig als je een paar kilo’s kwijt wilt. Het is echter een hardnekkig misverstand dat sporten met een lege maag je vetverbranding in een hogere versnelling zet. Integendeel. Je zult zien dat je de conditietraining korter volhoudt en daarbij missen je spieren zo de energie voor spieropbouw. Niet doen dus.
Tip 2: Wat eet ik bij een ochtendtraining?
Een work-out in de ochtend is de perfecte manier om de dag energiek op te starten. Maar wat doe je nu met de bekende regel Eet een goede maaltijd 2 tot 3 uur voor het sporten? De wekker eerder zetten? Niet nodig. Onze tip: zorg toch voor een goed ontbijt met bijvoorbeeld kwark met notenmuesli, havermout, ontbijtkoek of brood, banaan en pindakaas. Eet hiervan dan 1/3 deel vóór je training, en de rest erna.
Tip 2: Wat eet ik bij een avondtraining?
Na een lange werkdag aan je bureau is een avondtraining ideaal om al je spieren even aan het werk te zetten. Zoals gezegd is het slim 2 tot 3 uur van tevoren goed te eten. Denk aan ingrediënten als pasta, rijst, kip, feta, ricotta… En een lekkere portie groente natuurlijk.
Kom je in tijdnood om te koken? Kies dan voor een boterham met pindakaas, een banaan of wat kwark met fruit voor je gaat bewegen. Eet erna dan wel gewoon een maaltijd.
Tip 3: H2O to go
Tijdens het sporten verlies je niet alleen vocht door zweten, maar ook gewoon via je ademhaling. Drink daarom voldoende water voor en na je work-out. Wat is ‘voldoende’? Ga uit van twee of drie glazen water. Meer zorgt voor ‘klotsgevaar’ in je buik.
Als je een uurtje sport heb je tijdens je training verder niet veel nodig. Af en toe een slok water is voldoende.
Tip 4: Sportdrankjes? Geen sportieve keuze.
De naam is nogal verraderlijk, maar sportdrankjes zijn tijdens een medium intensieve work-out van hooguit een uur echt niet nodig. Om energie te geven zitten ze vooral boordevol suiker. Prima voor fanatieke duursporters, maar voor ieder ander onnodige extra calorieën. En die moet je er vervolgens weer aftrainen…
Tip 5: Een kopje boost
In sommige sportdrankjes zit ook wat cafeïne. Slim, want dat kan jou nou nét die boost geven om dat extra tandje bij te zetten tijdens de training. Net als een blokje pure chocola trouwens. Een klein kopje koffie voor je work-out mag dus best. Probeer wel even uit of je er geen last van kijgt. Zie tip 6.
Tip 6: De DON’Ts op je bord
Tijdens het sporten wil je wel met je lijf bezig zijn, maar niet met een tegenstribbelende spijsvertering. Sommige dingen kun je beter vermijden aan tafel voordat je gaat bewegen. Zo is pittig gekruid eten geen aanrader, net als vet eten zoals frituur of roomsauzen. Ook een overdosis prei, ui of bonen kan je ingewanden flink belasten, waardoor je minder snel vooruit komt. Water drinken is daarbij prima, maar ijskoud of met prik kan net te veel van het goede zijn. Kortom, easy does it, dan haal je het beste uit je work-out.