De bananencake: wie kent ‘m niet? Een ware hype! Niet zo gek want het is een zalig en gezond tussendoortje. Iedere ‘gezonde’ foodblogger heeft een recept voor bananencake op zijn site staan. Waarom zou ik hier dan nóg een recept geven?
Allereerst ben ik veel recepten tegengekomen waarin de (hetelucht-)oventemperatuur op 170 graden wordt gezet. Er staan behoorlijk wat foto’s bij met zwartgeblakerde korsten. Niet echt gezond….. Als je de oven op 160 graden zet, is het resultaat een mooi bruin korstje. Het is wel zo dat elke oven anders werkt. Kijk welke temperatuur (tussen de 160 en 170 graden) bij jou het beste resultaat geeft. Misschien wel 165!
Een andere reden waarom ik het recept van bananencake plaats, is dat je eindeloos kunt experimenteren met de ingrediënten. De één heeft liever alleen amandelmeel, (want glutenvrij!), de ander een mix van amandelmeel en speltmeel. Je kunt ‘m zoeten met dadels, maar ook met abrikozen. De cake is lekker met veel verschillende soorten noten (walnoten, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten) maar ook met rozijnen of stukjes chocola. Of voeg speculaaskruiden, kardamom, kaneel of gember toe voor een spicy effect. Je kunt ook alles tegelijk in de cake doen. Zelf ben ik van de keuzes en vind ik dat overdaad vaak schaadt.
Ik hoor wel eens van mensen dat de cake in de oven mooi rijst maar daarna instort. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Maak het eerste halfuur van het bakken NOOIT de oven open want dan stort je baksel zeker in. Ook de toevoeging van bakpoeder is tricky. Teveel bakpoeder laat je cake in de oven prachtig rijzen maar na de baktijd als een plumpudding instorten. Doe dus niet te scheutig met bakpoeder. Zelf heb ik altijd de neiging als de baktijd om is, onmiddellijk mijn tanden in het baksel te zetten. Ook dat levert instortingsgevaar op. Ovendeur op een kier en een halfuurtje laten rusten, geeft meer kans op een mooi gerezen cake.
Basisrecept Bananencake
3 grote rijpe bananen (geen bruine plekken) ( 150 gr per banaan zonder schil)
3 grote eieren
Handje gedroogde abrikozen in stukjes geknipt (liefst de donkere, ongezwavelde of ongezoete dadels zonder pit (ong. 12 stuks = 100gr)
Handje gehakte noten en/ of zaden naar keuze (pompoenpitten, zonnebloempitten pijnboompitten, pecan, walnoten, hazelnoten, casewnoten)
75 gr amandelmeel (kun je bij de notenkraam kopen of zelf malen) of hazelnootmeel (zelf malen!)
75 gr volkorenmeel (of spelt of havermout)
Snufje zout
1 theelepel bakpoeder
(Evt. kaneel of gemberpoeder , speculaaskruiden of kardamom)
Oven 160 graden
Baktijd 50 a 60 min
Verwarm de oven voor op 160 graden. Pureer de bananen en de abrikozen (of dadels) in de keukenmachine (met het mes). Voeg de eieren toe. Paar minuten mengen daarna alle andere ingrediënten behalve de noten erbij. Als het een glad mengsel is, de gehakte noten er doorheen roeren. Bekleed een cakeblik met bakpapier. (Goed invetten kan ook maar bakt snel aan. Het beste is een siliconen cakevorm). Mengsel in vorm gieten en na 55 minuten met satéprikker kijken of de cake gaar is (prikker komt schoon uit de cake). Lekker als ontbijt! Of bij de koffie of bij de thee of gewoon als supergezond tussendoortje!