Leuk Caroline (mijn rots in de branding binnen Spark Sport) vraagt of ik een blog wil schrijven over deze interessante vraag:

Waarom is het nou zo moeilijk om ons beweeg/sport voornemen daadwerkelijk op te pakken, laat staan vol te houden?

Mega interessante vraag toch? Ons gedrag is zó fascinerend.

Je weet dat het goed voor je is, je weet dat we minder kans hebben om ziek te worden, je weet dat je energie er beter van wordt, je weet dat je je beter gaat voelen, je weet dat zitten het nieuwe roken is….blablabla….

Waarom is het dan zo moeilijk?
Van nature zijn wij mensen lui, ai pijnlijk feit. Ik neem je even mee… de jager-verzamelaars in de Kalahari of de Amazone zijn net zo lui als de Amerikanen van de 21e eeuw alleen is hun gedrags- en voedingspatroon compleet anders. Het is menselijk om onnodige inspanning instinctief te vermijden. Vroeger had je die energie nodig om te jagen/ voedsel te verzamelen voor je eten. Tegenwoordig hebben we alles binnen handbereik en in overvloed. De directe noodzaak om te bewegen is daarmee verdwenen. Alleen dat bewegen is weer cruciaal voor een fit en gezond lichaam. De meerderheid van de mensen gedraagt zich tegenwoordig net zoals hun voorouders deden, door alleen te bewegen wanneer het leuk is (als vorm van spel) of wanneer het echt nodig is.

We besparen van nature dus altijd instinctief energie. En ons brein werpt allerlei blokkades op om je tegen te houden om te gaan bewegen.

Zie jij ook het probleem? Er is geen noodzaak meer om te bewegen. Door de digitale wereld kunnen we met 10 afstandsbedieningen, telefoons, horloges alles regelen vanuit onze overheerlijke chille sofa.

De NOOD is nu anders. Ons lijf schreeuwt om beweging. Doen we dat niet dan krijg je klachten, pijn of word je ziek.

Leuk verhaal Mickey denk je dan hè. Je zegt dus… we zijn lui en onze luxe samenleving maakt het ons extra moeilijk? Ja dat klopt. We moeten ons instinct van lui zijn accepteren en momenten vinden waarin we actief gaan zijn. De motivatie is ergens te halen, dat weet ik zeker. Niemand wil ziek worden of klachten krijgen van te weinig bewegen toch?! Ziek zijn en pijn hebben, minder mobiel zijn heeft een negatief effect op ons levensgeluk. Tja die motivatie, hoe dan? Zoek een manier die bij jou past. Waar voel je je fijn en vertrouwd. Zoek een coach. Je kan het niet alleen, een topsporter heeft ook echt een coach nodig, en die vindt sporten zelfs nog leuk… Dus hé, wees niet (te) streng voor jezelf of verwacht niet dat jij dit dan wel even alleen kan. Dat is niet zo en dat is ook niet erg. Hoe fijn is het om een beetje hulp te krijgen, waardoor jij je patroon van bewegen succesvol maakt, kleine stapjes kan zetten. Dat is wat je brein onthoudt waardoor je je gewoontes kan veranderen en volhoudt. Het kan echt.

Ik zie het nu (waar ik serieus trots op ben) hoe goed onze Sparkers in deze gekke corona tijd structureel blijven trainen. Accepteer dat kleine beetje hulp, zie het als iets waardevols.

Ok genoeg voor nu, ik stop met schrijven anders houd ik nooit op. Maar dit is wat ik met je wilde delen. Dank je wel voor je tijd. Voor vragen of advies kan je altijd een appje sturen naar 06 18919031, vind ik leuk ;-).. Fitte Groet (en ook echt niet altijd fit hoor;) Mickey

× Stuur ons een WhatsApp