Dat het goed voor ons is om voldoende te bewegen en gezond te eten weten we wel.
De stap om dit ook daadwerkelijk te doen is voor velen lastig om in de praktijk te brengen. Je hebt een zittend beroep en een druk (gezins)leven. Daarbij komt dat ons oer-brein zo is geprogrammeerd dat we de dingen doen zonder dat het ons lichaam veel energie kost.
Die energie hadden we vroeger namelijk hard nodig om ons eten te verzamelen. Maar in de tijd waarin we nu leven is dit niet meer aan de orde. Het is alleen wél heel belangrijk dat we voldoende bewegen om ons lichaam én geest fit te houden.

Wat de gevolgen zijn als we onvoldoende trainen, zeggen we niet vaak. Ook niet bij Spark Sport. We benoemen de positieve kanten van wat trainen jou oplevert. Een sterker lichaam, je voelt je fitter en je hebt meer energie. Maar dat is (niet direct) voor iedereen zo. Sommigen vinden het verschrikkelijk, stom om te doen, het is oncomfortabel of doet zelfs pijn; dus wat nou “ik heb meer energie en voel me fitter? De waarheid is dat te weinig sporten nogal wat negatieve gevolgen heeft voor je mentale en fysieke gezondheid. Punt.

Hieronder leggen we je uit welke mogelijke gevolgen je loopt als je niet traint. Of je nu man of vrouw bent, en je leeftijd 38, 53 of 65 plus is. Dit geldt voor iedereen. En we hebben het hier over trainen, dus spier- en botversterkende oefeningen. Het advies is deze trainingen/ oefeningen minimaal 2x per week een half uur te doen. “Gewoon” bewegen moeten we namelijk NAAST de spier- en botversterkende oefeningen óók ongeveer 2,5 uur per week (verspreid over meerdere dagen) doen. Dit is bewegen waarbij je sneller ademt, maar nog wel kunt praten; bijvoorbeeld wandelen, fietsen, stofzuigen, schoonmaken en tuinieren.

Verlies van spiermassa en spierkracht
Als je niet regelmatig traint, verlies je spiermassa en spierkracht, wat kan leiden tot een afname van de algemene mobiliteit en een hoger risico op vallen en breuken. Als vrouw verlies je sowieso tussen je 30e en 60e zo’n 7,5 kilo aan spiermassa. En als je spieren onbenut blijven, neemt je spiermassa in nog sneller tempo af. En helaas is het niet zo dat we die 7,5 kilo dan afvallen…

Verminderde mentale kracht
Doordat je niet beweegt is het moeilijker je stemming te verbeteren en stress te verminderen. Er wordt geen endorfine – het hormoon dat effectief stress bestrijdt- aangemaakt. Ook het hormoon cortisol blijft (te) hoog waardoor je een grotere kans hebt om depressies en angst te ontwikkelen. Door niet te bewegen voel je je gedurende dag minder energiek.

Je komt aan in gewicht
Wanneer je je spieren niet gebruikt, vertraagt je metabolisme en gaat je vetverbranding omlaag. Spieren verbruiken energie. Hoe kleiner je spiermassa, hoe minder energie je lichaam verbruikt. Dus als hetzelfde blijft eten en drinken en niet beweegt, loop je een (groot) risico om aan te komen.

Verhoogd risico op chronische aandoeningen
Door te weinig beweging verhoog je het risico op chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes en osteoporose.

Verslechterde houding
Doordat we in deze tijd veel zitten en vooral ook veel voorovergebogen zitten/ staan richting onze telefoon verslechtert onze houding. Je schouders hangen naar voren en je krijgt bolling in je nek (kyfose). Kortom je zit- en sta en loophouding verslechtert. Hierdoor vergroot je de kans op lage rugpijn en andere ongemakken.

Botten worden steeds zwakker
Naar mate je ouder wordt ontkom je er niet aan dat je botten steeds zwakker worden met alle gevolgen van dien. Je loopt meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.

We hopen dat het lezen van bovenstaande gevolgen je inzicht en motivatie geeft in waarom trainen goed voor je is, ook al ervaar je weerstand. Want als we je de vraag stellen hoe je ouder wilt worden, is je antwoord waarschijnlijk fit, zonder kwaaltjes en met voldoende energie. Het goede nieuws is dat je er zelf dus écht zelf wat aan kan doen door regelmatig te trainen. De slogan van de Belastingdienst geldt misschien ook wel voor Spark… leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker 😉? Zien we je snel?

Bronnen:
Start2Move / Holistik

× Stuur ons een WhatsApp