Hormonen
De daling van oestrogeen, die in voor vrouwen vanaf hun 40ste begint, is de belangrijkste oorzaak van veel verouderingssymptomen die vrouwen ervaren. Op dit moment van je leven wordt de vruchtbaarheid afgenomen en kunnen vrouwen onregelmatig ongesteld worden, uiteindelijk leidt dit tot de menopauze.

Naarmate mannen ouder worden daalt hun natuurlijke testosteronniveau. Mannen ervaren veel van dezelfde problemen in verband met spierverlies en gewichtsverhoging (voornamelijk buikvet) die vrouwen ervaren met hun hormoonfluctuaties. Bovendien ervaren mannen een stijging van SHBG (een sekshormoon met globuline), waardoor er minder testosteron bindt met eiwit, en tegelijkertijd het oestrogeen stijgt.

Botverlies
Gezonde botten groeien wanneer oude botten zijn geabsorbeerd en een nieuw bot is gecreëerd. Botverlies treedt op wanneer het lichaam calcium en fosfaat absorbeert uit de botten maar dit niet vervangt. De afname van oestrogeen is een oorzaak van botverlies, maar onvoldoende calciumrijke voedingsmiddelen nuttigen en het onvermogen om calcium te absorberen zijn twee andere factoren.

Slaapritme verandert
Slapeloosheid is een veelvoorkomend symptoom tijdens je transitie in de menopauze. Slechte slaapkwaliteit kan effect hebben op je dagelijkse energie en stemming, welke weer leiden tot een vicieuze cirkel. Gebrek aan slaap hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door de onbalans van oestrogeen en progesteron, maar ook door het chronisch verhoogde cortisol. Cortisol is een hormoon bedoeld om ons door stress te slaan, maar een continu verhoogd niveau cortisol kan leiden tot gezondheidsproblemen, inclusief een periodes van slechte REM slaap.

Buikvet
Veel vrouwen die nooit een buikvet probleem hadden, ervaren een klein bultje na de 40ste levensjaar, wat ook de schuld is door de verandering in oestrogeen en mogelijk de chronisch verhoogde niveaus cortisol. Mannen ervaren ook gewichtstoename en krijgen meer buikvet omdat hun testosteron niveaus verminderen.

Spierverlies
In je veertiger jaren verlies je sneller spieren dan dat je ze krijgt, en het wordt zelfs erger in je vijftiger jaren, door iets dat we sarcopenie noemen. Leeftijdsgebonden spierverlies gaat verder dan er mager en vermoeid uit zien, en kan leiden tot problemen in je dagelijkse leven.

Overmatige slijtage
Niet alleen doet je lichaam er langer over om te herstellen na je 40ste, maar ook de effecten van kraakbeenverlies komen tevoorschijn. Kraakbeen is het natuurlijke kussentje tussen de gewrichten die ze beschermt en energie absorbeert tijdens te beweging. Aangezien dit verdwijnt, kan er pijn ontstaan op plekken waar je nooit eerder pijn hebt gehad.

De verouderingsmythe doorbreken
Hoewel veroudering een proces is dat algemeen wordt beschouwd als iets onvermijdelijks, is gebrek aan lichaamsbeweging en goede voeding de voornaamste oorzaken van de lichamelijke afname in verband met ouder worden. Veroudering is het effect van minder actief worden, niet andersom, om het zo maar te zeggen. Veroudering is niet hetgeen dat ons dwingt om te vertragen en het rustig aan te doen, maar het feit dat we wanneer we afstuderen we druk bezig zijn met onze carrière, familie en vrienden, waardoor we vaak minder tijd besteden aan het verzorgen van onze gezondheid.

Het goede nieuws: het is nooit te laat om te beginnen, en met een beetje moeite en plannen, is een functioneel fit leven echt mogelijk.
Zelfs beter nog: actief blijven in je 40-er en 50-er jaren kunnen zorgen voor veranderingen wanneer je ouder wordt.

 

Bron: www.fitforforty.nl

 

 

 

× Stuur ons een WhatsApp