Ik las vorige week een artikel met een quote van huisarts Tamara de Weijer: “Je leefstijl veranderen heeft geen bijwerkingen en je voelt je gezonder, fitter, sterker en lichter: waarom zou je het niet proberen?” Ik vond hem treffend, want ja het is helemaal waar. Velen van ons weten wel dat een gezonde leefstijl deze positieve effecten en geen bijwerkingen heeft . Maar als het dan zo simpel lijkt waarom hebben we er dan zo ontzettend veel moeite mee om sommige patronen te doorbreken? Dat komt door ons brein.

Ons brein is zo geprogrammeerd dat we 90% van de dingen die we doen op de automatische piloot doen. Dus het koekje pakken uit de trommel, het glas wijn na het einde van je werkdag, het op de bank ploffen en een serie aanzetten in plaats van gaan sporten. We staan er vaak niet bewust bij stil en hebben het al op of (niet) gedaan voordat we er erg in hebben. Vaak voel je je daarna schuldig, baal je van jezelf en oordeel je negatief over jezelf.

Om bewust actief je leefstijl te veranderen moet je heel hard werken op verschillende vlakken. Op je voeding letten (wat mag nog wel en niet?), je beweeg ritme aanpassen (wat past bij mij en wat werkt?). Heb je stress en hoe slaap je? Kortom ga er maar aan staan om op al die vlakken veranderingen aan te brengen mét een brein die het liefst alles op de automatische piloot wil doen en je dus niet zal uitdagen om die verandering structureel door te zetten. Daarom is het dus niet gek dat het je niet lukt en zal je bewust, stap voor stap iets in dat patroon een verandering aan kunnen brengen.

Bij Spark zijn we blij dat we leden persoonlijk coachen in hun beweegritme. We coachen je in bewust en effectief bewegen. Even dat sportmoment voor jezelf, vanuit je hoofd in je lijf. Waar zit je ademhaling en wat voel je eigenlijk? Welke spieren gebruik je nu? Doordat we kleine stappen zetten om bewegen een structureel onderdeel te laten zijn van je leefstijl, word jij onbewust ook uitgenodigd om te kijken naar die andere elementen. Grote kans dat je doordat je meer beweegt lekkerder in je vel zit en daardoor gezonder wilt eten. En door het bewegen en gezond eten, slaap je waarschijnlijk ook beter en kan je de stress wat beter loslaten.

Het is en blijft hard werken om al die radartjes te veranderen, het zijn kleine stapjes. Wees lief voor jezelf en trots op wat je allemaal wél doet. Het gaat om een duurzaam resultaat, geen quick fix want dan begin je over een paar weken of maanden weer opnieuw en wordt de motivatie steeds minder.

Wil jij op een laagdrempelige maar professionele én effectieve manier ook gecoacht worden om bewegen structureel een onderdeel te laten worden van je leefstijl? Bel of App me op 06 – 18919031

× Stuur ons een WhatsApp