Waarom doe je jezelf dit nou aan wordt er weleens gevraagd? Sinds de geboorte van mijn zoon, die inmiddels 10 jaar is, stoei ik met schildklierklachten. En ben ik op zoek naar een manier hoe ik die klachten kan verminderen. En ik bedoel echt verminderen want geheel klachtenvrij zal het nooit worden vrees ik, het blijft schommelen.

Ik heb ervaren dat ik in de medische hoek niet echt verder ben geholpen behalve een dagelijks pilletje. Ik vind het wel een interessante zoektocht, één die zich kenmerkt door trial and error.

Dat krachttraining goed is voor metabolisme daar ben ik van overtuigd en jullie ondertussen ook ;-). Er zijn nu een aantal wetenschappelijke studies gedaan dat koudetraining een gezond immuunsysteem ondersteunt. Dat kou goed voor je lichaam is kan ik me ook goed voorstellen, maar ik heb het nog niet in de praktijk gebracht. En zoals we vaak zeggen bij bewegen, was dit voor mij het moment om te zeggen, probeer het maar, dan kan je daarna zeggen of het wel of niet werkt!

In de zomer ben ik met deze koudetraining begonnen. Sinds augustus douche ik koud af. Ik begin heerlijk onder een warme douche, maar eindig 2 à 3 minuten ijskoud.

Nee het is niet fijn, maar het doet wel wat met je en je lichaam. Ik ben wakker, fitter en voel me mentaal en fysiek actiever. De volgende stap is (en dat roep ik ook al heel lang) in de winter gaan zwemmen in bikini. Maar hee op 22 december 2020 heb ik mijn eerste duik (of eigenlijk was het maar een plons ;-)) genomen in het IJmeer.

Poeh was is dit KOUD! Die plons duurde dan ook niet veel langer dan 10 seconden.

Ik ging op het randje van de steiger zitten met mijn voeten en kuiten al in het water om vervolgens in 1x erin te springen. Ik dacht serieus dat ik dat niet zou overleven. Toen heb ik mijn spullen gepakt en ben naar het strandje gelopen om vervolgens rustig het water in te lopen. 1,2,3 plons en na 10 tellen kopje onder stond ik weer bij mijn handdoek. Maar jee, de kop is eraf en ben oprecht blij!
Wat voelde ik daarna? Eigenlijk best bizar, ik had het niet eens heel koud toen ik nog nat in bikini weer op de kant stond. Maar mijn lijf stond AAN en dát is zo’n fijn gevoel. Mijn plan is om dit uit te bouwen, het liefst iedere keer 10 seconden langer dan de keer ervoor. Ik houd jullie op de hoogte van mijn reis naar meer energie door kou!

Enne wist je dat…we allemaal bruin vet hebben? Uhh wat? Yep bruin vet! Bruin vet is vetweefsel dat energie omzet in warmte – het verbrandt calorieën. Kou zorgt ervoor dat je bruine vetcellen uit hun slaapstand komen. Die wakkere, actieve bruine vetcellen zetten vervolgens energie uit suikers en vetten om in warmte. Dus een extra bonus omdat het overtollig vet verbrandt ;-). Hier nog een interessant artikel van de Hartstichting.

Fijne feestdagen! Mickey

× Stuur ons een WhatsApp