Hoe fijn dat we in deze Coronatijd toch op vakantie konden naar Zuid-Frankrijk. Even een andere omgeving en tijd met het gezin. Zon, zee en strand. Spelletjes spelen, zwemmen en veel lezen. Onze kinderen zijn alweer wat ouder; 9 en 10 jaar, dus die vermaken elkaar inmiddels ook (of zitten elkaar in de haren, ook dat gebeurt regelmatig ;-)).

Als ik terugkijk, ben ik 4 jaar geleden begonnen met wat kleine leefstijlaanpassingen. Eerst meer sporten, daarna volgde meer groenten eten, wat ademhalingsoefeningen, af en toe geen alcohol, minder vlees en bewuster en duurzamer boodschappen doen.
Ik voel me er nog steeds goed bij; heb meer energie, voel me fitter, sterker en minder ‘druk’.

Vakantie is vaak zo’n moment dat je je goede gewoonten even loslaat. ‘Je hebt toch vakantie?’ Omdat bovenstaande gewoonten onderdeel van mijn leefstijl zijn geworden en dus geen “moetjes”, merk ik dat ik het juist heerlijk vind om ook tijdens vakanties door te gaan. In de vakantie is er namelijk juist méér tijd om bewust op mijn leefstijl te richten. In plaats van minder, doe ik dan vaak meer.

Trainen
Tijdens eerdere vakanties deed ik regelmatig de 7 minute-workout via een app. De app gaf in ieder geval structuur; maar elke training was hetzelfde, wat ik al snel saai vond worden. En als ik stiekem smokkelde haalde niemand mij terug de workout in. Dus lang leve de livestream Spark trainingen! Elke training is anders, ik word uitgedaagd en gecoached en verleg mijn grenzen. Afgelopen weken trainde ik online 3 en soms wel 4 keer per week mee, net zoals ik normaal thuis ook doe.

Ademhaling
Naast het structureel 3 tot 4 keer in de week bewegen, heb ik in juni een ademhalingsworkshop gevolgd bij Art of Breathing. In 3 dagen leerde ik hoe ik door middel van een paar oefeningen mijn hoofd tot rust kon krijgen. Na de workshop was de boodschap; probeer het maar 40 dagen, kijk of je het kan en wil integreren in je dagelijks leven.

40 dagen lang zette ik 3 keer per week de wekker om 06:00 uur, om vervolgens een half uur ademhalingsoefeningen te doen. Wat begon met 3 keer week, is nu een bijna dagelijks ritueel geworden. Afhankelijk van de dag, doe ik mijn oefeningen voor of na de Spark training. Ik had geen idee dat bewust ademhalen mij zoveel zou brengen.

Koud douchen
In het boek Koud Kunstje van Wim Hof en Koen de Jong wordt het effect van ademhalen in combinatie met koude training besproken. Super interessant om te lezen hoe koude training voor een een beter werkend autonoom zenuwstelsel zorgt. Je lichaam leert beter schakelen tussen spanning en ontspanning en ook wordt het immuunsysteem getraind stabieler te reageren. Met de App van de Wim Hof Methode zijn er een aantal challenges die je kunt volgen, waaronder 20 dagen koud douchen. De methode bouwt rustig het aantal secondes op dat je onder de koude douche staat. Ik heb vaak last van winterhanden en in het begin waren mijn handen dan ook regelmatig spierwit als ik onder zo’n koude douche vandaan kwam….Maar hoe langer ik het nu doe, hoe meer ik merk dat mijn doorbloeding zoveel beter is geworden. Benieuwd of het ook daadwerkelijk effect heeft straks in de herfst en winter ;-). Op 1 november organiseert Spark een koudetraining via de Wim Hof Methode; hier kijk ik enorm naar uit.

Ontspanning
Ontspannen klinkt zo makkelijk, even niets doen. Maar in de tijd waarin we nu leven is afleiding overal. Ik vind het in ieder geval een enorme uitdaging om echt helemaal niets te doen. Ook op vakantie. In mijn hoofd gaat er altijd wel weer iets aan. Toch even die appjes sturen, social media checken, ‘oh ik moet dit nog regelen voor de kinderen’. Ik lees nu veel over het brein en het belang van ontspannen, van oa Charlotte Labee, Mark Tigchelaar en Deepak Chopra.

Best gek eigenlijk; we geven ons fysieke lichaam rust, weten dat we gezond moeten eten, maar wat weten we nu over ons brein en het belang van ontspannen? Na de zomer ga ik een vervolg doen op Art of Breathing, hier hoop ik weer wat wijzer te worden over hoe ik mijn brein meer kan laten ontspannen. Ik ben echt benieuwd.

Het aanpassen van je leefstijl gaat niet snel; het gaat echt stapje voor stapje. Door kleine aanpassingen structureel te verweven in mijn leven, ging ik het verschil merken en hield ik dus ook vol. De beloning? Een fit en energiek lichaam!

Een paar dingen die mij geholpen hebben:

  • Houd minimaal 1 week al je eten bij via de Food app (en weeg ALLES – ja echt alles – af wat je eet), dit geeft zo veel inzicht!
  • Kook altijd 2 soorten groenten tijdens je avondmaaltijd, bijvoorbeeld 1 warm en een lekkere salade of kopje soep erbij.
  • Probeer een keer nuchter een vroege Spark training te doen, je lichaam gaat letterlijk aan en geeft je zoveel energie.
  • Het boek Levenskracht van Rajshree Patel, Koud Kunstje van Wim Hof/ Koen de Jong en Brain Balance van Charlotte Labee.
× Stuur ons een WhatsApp